Składniki naturalnych suplementów z kuchennej półki

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że powszechnie wykorzystywane w kuchni przyprawy zawierają wiele cennych substancji, które oddziałują protekcyjnie na organizm człowieka. Oddziaływanie to dotyczy układu odpornościowego, trawiennego czy sercowo-naczyniowego. Te prozdrowotne właściwości sprawiają, że przyprawy wykorzystuje się w naturalnych suplementach diety.

Kurkuma

Dziko rosnąca kurkuma występuje w krajach tropikalnych. Substancje nadające jej oryginalny kolor i specyficzny smak to kurkuminoidy, które mają zdolność wielokierunkowego oddziaływania na organizm. Najważniejszy dobroczynny wpływ dla człowieka wiąże się z działaniem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Przypuszcza się, że kurkuma działa protekcyjnie na układ nerwowy, chociaż mechanizm tego działania nie został jeszcze w pełni poznany. Składniki aktywne cechują się niską biodostępnością spowodowaną bardzo słabą rozpuszczalnością w wodzie. Z tego powodu producenci korzystający z kurkumy w składzie swoich suplementów stosują do pozyskania składników czynnych rozpuszczalniki inne, niż woda.

Kardamon malabarski

Kardamon uprawiany jest w Indiach, Chinach i Ameryce Środkowej. Ze względu na swój aromatyczny smak i zapach wykorzystywany jest jako przyprawa w wielu kuchniach świata. W Polsce kojarzy się głównie z dodatkami do deserów. W naturalnych suplementach stosowany jest ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne. Produkty zawierające kardamon warto włączyć do swojej diety szczególnie w sezonie grypowym, ponieważ zwiększa ogólną odporność organizmu, a także łagodzi katar i kaszel w przypadku ich wystąpienia.

Tymianek

Tymianek bardziej niż z właściwościami zdrowotnymi kojarzy się z dodatkiem do potraw. Dzięki swoim właściwościom znalazł także szerokie zastosowanie w farmacji, produktach służących wspomaganiu odporności organizmu oraz kosmetologii. W celach innych, niż kuchenne, wykorzystuje się całą roślinę lub jej olejek eteryczny. Liczne badania naukowe potwierdzają, że ekstrakty z tego ziela wykazują działanie biobójcze w stosunku do bakterii, wirusów i grzybów. To właśnie te właściwości wykorzystują producenci naturalnych suplementów. Preparaty z tymiankiem, podobnie jak w przypadku kardamonu warto włączyć do diety w okresie zwiększonej zachorowalności na sezonowe przeziębienia, czyli jesienią i wiosną.

Papryka chili

Papryka chili, podobnie jak wszystkie inne ostre papryki, swój ostry smak zawdzięcza kapsaicynie. Ta aktywna biologicznie substancja wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Każdy może się o tym samodzielnie przekonać stosując mieszankę chili i niskoprocentowego alkoholu do płukania gardła, w przypadku wystąpienia stanu zapalnego.

Przyprawy i rośliny wykorzystywane w kuchni zawierają wiele substancji wzmacniających układ odpornościowy, stąd znajdują zastosowanie w naturalnych suplementach diety. Warto po nie sięgać szczególnie w okresie występowania przeziębień, kataru i kaszlu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *