Kobiecy problem: dieta w grzybicy

Według różnych szacunków 12% całej populacji jest zakażonych grzybicą. U niektórych ten problem ma charakter przejściowy i nie daje ostrych objawów, u innych grzybica jest chorobą przewlekłą, nie poddającą się leczeniu i skutecznie utrudniającą życie. Co ważne, na grzybicę znacznie częściej chorują kobiety, niż mężczyźni. Poza koniecznością stosowania farmakoterapii warto również stosować dietę, która będzie łagodziła objawy i eliminowała nawroty choroby.

Dieta osób cierpiących na grzybicę

Dieta powinna być ukierunkowana na odciążenie jelit, które są jednym z miejsc namnażania grzybów. Zalecane jest spożywanie pięciu niezbyt obfitych posiłków, przygotowanych bez smażenia i z wyłączeniem dużej ilości tłuszczu. Kolejnym jej elementem jest unikanie cukru – jeśli jest to możliwe należy go całkowicie wyeliminować z jadłospisu. Wiele źródeł podaje, że cukier sprzyja namnażaniu grzybów w przewodzie pokarmowym, a w przypadku kobiet także w pochwie. Kolejnym niepożądanym składnikiem są sery pleśniowe, których absolutnie nie powinny spożywać kobiety z nawracającymi infekcjami grzybiczymi pochwy.

Pomocne suplementy

W walce z chorobą skuteczne mogą być również naturalne suplementy zawierające ekstrakt z cytryńca chińskiego, L-trypptofan, witaminę B6 oraz kwas foliowy.

Przestrzeganie zaleceń diety eliminacyjnej jest szczególnie ważne, gdy grzybica atakuje narządy wewnętrzne. W grzybicach skórnych szczególnie należy dbać o czystą i suchą skórę w zakażonych miejscach (najczęściej dłoni i stóp).