Suplementy diety podczas wiosny

Wiosna to okres, podczas którego można szczególnie zauważyć pogorszenie się kondycji naszej skóry, przesuszenie włosów, przemęczenie i ogólnie złe samopoczucie. Dzieje się tak, ponieważ przebywając zimą w ogrzewanych pomieszczeniach wypełnionych suchym powietrzem, nasz organizm traci dobrą kondycję, a skóra swój naturalny blask.

Ponadto na początku wiosny brakuje sezonowych warzyw i owoców, z których czerpiemy witaminy i minerały. W takim przypadku często sięgamy po suplementy diety, które wspomagają nasz organizm. Warto pamiętać o tym, że warzywa, zioła i owoce możemy wyhodować sami. W celu zebrania informacji na ten temat warto zajrzeć na stronę https://www.nelsongarden.pl/pl/, gdzie znajdują się różne ciekawostki dotyczące uprawy i ogrodów.

Na co zwrócić uwagę?

Podczas samodzielnej suplementacji należy zwrócić szczególną uwagę na to, aby nie przyjmować zbyt wielu witamin na raz. Lepiej jeśli organizm będzie miał niewielkie niedobory minerałów i witamin, niż ich nadmiar. Uważać trzeba szczególnie na witaminy A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach i często występują w płatkach śniadaniowych czy margarynie.

Przed rozpoczęciem suplementacji, najlepiej udać się do lekarza i zrobić badania krwi, które wykażą jakich składników brakuje nam najbardziej, które witaminy powinniśmy przyjmować, a które ograniczyć. Ma to duży związek ze spożywanymi przez nas produktami. Niektóre z nich warto nieco ograniczyć, a innych jeść więcej.

Co na zmęczenie?

Mimo tego, że wiosna to czas kiedy przyroda i zwierzęta budzą się do życia, ludzie zazwyczaj czują się w tym okresie ospali, zmęczeni i brak im energii. Zimowy przestój skutkuje brakiem chęci do podjęcia jakiejkolwiek aktywności fizycznej, a kwitnące rośliny mogą działać jeszcze bardziej zniechęcająco na alergików. W tej sytuacji warto kupić suplementy zawierające wyciąg z żeń-szenia, który poprawia koncentrację, ułatwia funkcjonowanie w stanach chronicznego zmęczenia, zwiększa siły witalne organizmu i posiada właściwości antyoksydacyjne.

Zwiększenie odporności

Jeśli chodzi o poprawę odporności po zimie, działanie wzmacniające posiada wyciąg z jeżówki purpurowej, która od wieków była stosowana w medycynie jako środek w walce z chorobami wirusowymi i bakteryjnymi. Można ją także wykorzystywać do leczenia odmrożeń i poparzeń, a także jako składnik kosmetyków, ponieważ stymuluje regenerację komórek.

Dietę warto także uzupełnić w kwasy omega-3, które mają korzystny wpływ na układ immunologiczny oraz sercowo-naczyniowy.