Aloes i jego znaczenie w naturalnych suplementach

Rośliny stanowią bazę wszystkich naturalnych suplementów. W zależności od przeznaczenia konkretnego produktu, wykorzystuje się rozmaite mieszanki roślin. Aloes to jedna z roślin którą często wykorzystuje się w produkcji preparatów korzystnie oddziałujących na nasze zdrowie i pozwalających na uzupełnienie niedoborów dietetycznych.

Aloes

Roślina ta była wykorzystywana w medycynie ludowej od wieków. Współczesne badania potwierdzają jej liczne właściwości wspomagające funkcjonowanie organizmu, jak również cechy prozdrowotne. Właściwości te są efektem wysokiej zawartości substancji bioaktywnych w aloesie zwyczajnym, na które składają się białka, tłuszcze, błonnik oraz około 270 różnego rodzaju biologicznie czynnych substancji.

Wpływ aloesu na odporność człowieka

W skład aloesu wchodzą polisacharydy wykazujące właściwości buforujące w stosunku do kwasów i zasad. Potwierdzono również ich działanie w zakresie odtruwania, przeczyszczania i aktywowania komponentów surowicy ludzkiej pobudzających limfocyty T do produkowania przeciwciał. Na skutek ich udziału w reakcjach chemicznych wpływają na usprawnienie i przyspieszenie procesu likwidowania bakterii przez leukocyty. Badania przeprowadzone w warunkach in vitro pozwoliły na potwierdzenie immunochemicznych właściwości polisacharydów zawartych w aloesie, które w ramach złożonych reakcji chemicznych powodują namnażanie limfocytów. Limfocyty to komórki, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie całego mechanizmu odpornościowego ludzkiego organizmu.

Działanie przeciwzapalne

W aloesie zawarte są unikalne glikoproteiny i antraglikodydy. Te związki o skomplikowanych nazwach odpowiadają za przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe działanie rośliny. Co ważne, wiele z tych związków cechuje wysoka biostabilność sprawiająca, że ich ekstrakcja z liści jest stosunkowo łatwa, a uzyskany materiał nie traci swoich cennych właściwości. Jeszcze nasze babki wykorzystywały liście aloesu jako okład na świeże rany, w celu uniknięcia późniejszych infekcji. Współcześnie w wielu domach aloes uprawiany jest jako roślina doniczkowa i wciąż wykorzystywany jako naturalny okład, nawet na trudno gojące się rany.

Witaminy

Liście aloesu to także cenne źródło witamin, szczególnie rozpuszczalnych w wodzie: witaminy C i kompleksu witamin B. Liście zawierają również niezwykle rzadko spotykaną w budowie roślin witaminę B12. Z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach aloes zawiera witaminę E i beta karoten (prowitaminę A).

Składniki mineralne

Aloes posiada w swojej budowie bogatą liczbę składników mineralnych, wśród których wymienić można przede wszystkim: sód, magnez, potas, fosfor, sód, żelazo, mangan, kobalt, nikiel, miedź. Ciekawostką jest fakt, że magnez występuje w postaci związanej, jako mleczan magnezu co sprzyja blokowaniu enzymu odpowiedzialnego za produkcję histaminy. Z tego względu polecany jest w szczególności dla osób cierpiących na alergie o różnym podłożu, w celu łagodzenia lub całkowitego ograniczenia objawów.

Sok z aloesu to naturalne źródło substancji dobroczynnych dla naszego zdrowia. Jego fenomenalne właściwości wynikają z zawartości bardzo różnorodnych bioaktywnych składników przy równoczesnej wysokiej zawartości witamin i minerałów. Tak dużej ilość biostymulatorów nie posiada żadna inna roślina. Aloes bardzo korzystnie wpływa również na pracę układu trawiennego, poprzez bezpośrednie oddziaływanie na jelita. Regularne picie soku aloesowego pozwala na regulację różnorodnych problemów trawiennych. Szerokie zastosowanie znajduje także w pielęgnacji cery, co wykorzystują kosmetolodzy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *